Barbara Cieślak-Gałązka

Specjalista Chorób Wewnętrznych i Diabetologii

WYKSZTAŁCENIE

1998-2004 – Studia na I Wydziale Lekarskim Akademii Medycznej w Warszawie
2006 – Lekarski Egzamin Państwowy (LEP) – zdany z najwyższym wynikiem w Polsce
2006 – 2013 Specjalizacja z zakresu Chorób Wewnętrznych w Klinice Kardiologii CMKP w Szpitalu Grochowskim w Warszawie
2014 – Egzamin specjalizacyjny w dziedzinie Chorób Wewnętrznych
2016-2018 Specjalizacja w zakresie Diabetologii w Pododdziale Diabetologii i Zaburzeń Metabolicznych przy Klinice Endokrynologii CMKP w Szpitalu Bielańskim w Warszawie
2019 – Egzamin specjalizacyjny w dziedzinie Diabetologii

DOŚWIADCZENIE

Specjalista Chorób Wewnętrznych i Diabetologii, pasjonatka szeroko pojętej medycyny żywienia. Od początku pracy zawodowej zafascynowana ogólnodyscyplinarnym podejściem do Pacjentów i powiązaniami miedzy pozornie niezależnymi od siebie dolegliwościami i chorobami. Realizacja tych zainteresowań doprowadziła do ukończenia specjalizacji z integrującej wiele dziedzin Interny oraz szeroko powiązanej z wieloma specjalizacjami Diabetologii. Praca w Klinice Kardiologii CMKP, w Pododdziale Diabetologii Kliniki Endokrynologii CMKP oraz konsultacje w Klinice Neurologii CMKP w zespołach doświadczonych i zaangażowanych lekarzy klinicystów pozwoliły na przekucie teoretycznej wiedzy medycznej na rzetelną praktykę kliniczną z Pacjentem w centrum uwagi. Ugruntowana przez lata pracy z Pacjentami świadomość wagi stylu życia i diety w profilaktyce i leczeniu wielu chorób oraz osobiste doświadczenie choroby i fundamentalnego, dobroczynnego działania zmian w zakresie żywienia doprowadziły w 2016r do podjęcia współpracy z dr Edytą Biernat- Kałużą w Centrum Medycyny Żywienia i Stylu Życia. W Centrum Medycyny Żywienia prowadzenie Pacjentów z przewlekłymi chorobami zapalnymi (w tym autoimmunologicznymi) i metabolicznymi za pomocą modyfikacji diety, korekty mikroflory jelitowej, uzupełniania niedoborów żywieniowych oraz integracji wielospecjalistycznych zaleceń. Obecnie korzystając z wiedzy wynikającej z posiadanych specjalizacji oraz doświadczenia pracy z w Centrum Medycyny Żywienia zajmuje się Pacjentami z:
– cukrzycą
– insulinoopornością
– hiperlipidemią (hipercholesterolemią, hipetriglicerydemią)
– dną moczanową
– nadciśnieniem i chorobą wieńcową
– niedoczynnością tarczycy (także w przebiegu choroby Hashimoto)
– przewlekłymi chorobami zapalnymi stawów (chorobą zwyrodnieniową, RZS, zespołem Sjogrena,
reaktywnym zapaleniem stawów)
– przewlekłymi chorobami reumatologicznymi (polimialgią, fibromialgią)
– chorobami przewodu pokarmowego(w tym zespołem jelita drażliwego, nieswoistymi zapaleniami jelit)

Biorąc pod uwagę wpływ żywienia, mikroflory jelitowej, niedoborów żywieniowych na przebieg większości chorób istnieje możliwość konsultacji i wspomagania leczenia także w innych, nie wymienionych powyżej, dziedzinach zdrowia.

 

PRYWATNIE

Żona, mama trójki dzieci, aktywny członek Ruchu Światło-Życie i Krucjaty Wyzwolenia Człowieka. Wraz z mężem prowadzi warsztaty komunikacji małżeńskiej oraz rekolekcje formacyjne. W swojej kuchni realizuje te same zalecenia żywieniowe, które przekazuje swoim Pacjentom. Lubi odpoczywać w towarzystwie rodziny i przyjaciół przy filiżance kawy i akompaniamencie fortepianu.