Polub nas na facebooku

Zespół

Katarzyna Kałaska

mgr dietetyki

Wykształcenie:

Warszawski Uniwersytet Medyczny, kierunek dietetyka na Wydziale Nauki o Zdrowiu
Doświadczenie zawodowe:

Pierwsze doświadczenie zawodowe zdobyła w Warszawskich szpitalach podczas licznych praktyk i staży. Prowadziła edukację żywieniową m.in. w Katedrze i Klinice Gastroenterologii i Chorób Przemiany Materii w Centralnym Szpitalu Klinicznym na Banacha oraz szpitalu MSW. Wspierała najmłodszych pacjentów w Samodzielnym Publicznym Dziecięcym Szpitalu Klinicznym. Z problemem nadwagi i otyłości po raz pierwszy spotkała się podczas praktyk w Instytucie Żywności i Żywienia.

Aktywnie uczestniczy w konferencjach naukowych, poszerzając swoją wiedzę z dziedziny dietetyki, w szczególności w zakresie żywienia klinicznego. Jest współautorką publikacji naukowych i popularnonaukowych. Od kilku lat współpracuje z pacjentami, towarzysząc im w zmianie nieprawidłowych nawyków żywieniowych. Dietetyka jest dla niej czymś więcej niż pracą – jest pasją i stylem życia. Uważa, że właściwe odżywianie jest medycyną jutra i należy jeść tak, aby wzmacniać organizm, a nie przyczyniać się do generowania chorób dietozależnych.

Od 2015 r. współpracuje z lekarzem reumatologii,  Panią dr n. med. Edytą Biernat-Kałużą jako wsparcie dietetyczne w Centrum Medycyny Żywienia i Stylu Życia.



Działalność zawodowa:

Oferta dietoterapii:
 
Poradnictwo żywieniowe w zakresie:
  • profilaktyki zdrowotnej
  • racjonalnego żywienia osób zdrowych
  • nadwagi i otyłości
  • chorób dietozależnych
  • żywienia wegetarian
  • żywienia w sporcie

Konsultacje dietetyczne oraz opracowywanie  indywidualnych diet i planów żywienia z uwzględnieniem stanu zdrowia, trybu życia i zwyczajów żywieniowych Pacjenta.

Konsultacje i plany żywieniowe ze szczególnym uwzględnieniem poniższych:
  • nadwaga i otyłość pierwotna i wtórna
  • cukrzyca , insulinooporność
  • cyslipidemie (hiperlipidemia, hipertrójgliderydemia)
  • żywienie w sporcie
  • żywienie w rekonwalescencji i po urazach
  • zespół PCOS
  • zaburzenia płodności
  • nadciśnienie tętnicze
  • celiakia
  • choroby tarczycy
  • grzybica, alergie i nietolerancje pokarmowe, niedokrwistość
  • choroby zwyrodnieniowe stawów
  • choroby autoimmunizacyjne takie jak: choroba Hashimoto, reumatoidalne zapalanie stawów, stwardnienie rozsiane, łuszczyca, łuszczycowe zapalenie stawów, zesztywniejące zapalenie stawów, kręgosłupa,wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Leśniowskiego- Crohn
 

Stała opieka dietetyka:
  • wizyty kontrolne - pomiarowe i edukacyjne
  • wykonania testów diagnostycznych na nietolerancję pokarmową


Odwiedź nasze placówki

Serwis korzysta z plików cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę, że będą one umieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo zmienić ustawienia dotyczące plików cookies w swojej przeglądarce.