PROGRAM RAMOWY


Zapraszamy do zapoznania się z programem ramowym konferencji dla lekarzy ortopedów, fizjoterapeutów, trenerów i sportowców amatorów SPORTOWIEC AMATOR

Konferencja Sportowiec Amator 2020 – DZIEŃ 1 – MEDYCYNA
Tematyka Prowadzący Godzina rozpoczęcia Czas trwania
Otwarcie sympozjum 09:00 5 min
Sesja 1
Prowadzący: Andrzej Mioduszewski /Hubert Kryszkowiak
Dlaczego jesteśmy skazani na sport? Andrzej Mioduszewski 09:05 15 min
Czy aktywność fizyczna jest lekiem Hubert Krysztofiak 09:20 15 min
Sekrety gojenia – hormony i ich wypływ na powrót do sprawności Michał Rabijewski 09:35 20 min
Budowa anatomiczna mięśnia Zbigniew Czyrny 09:55 20 min
Różnice anatomiczne w budowie mięśni w zależności od dyscypliny sportu Marcin Domżalski 10:15 15 min
Dyskusja 10:30 20 min
Przerwa kawowa 10:50 30 min
Sesja 2
Tematyka sesji: Mięśnie. //Robert Śmigielski/ Juliusz Dec
Biomechanika mięśni Barbara Łysoń 11:20 15 min
Krwiak w mięśniu Juliusz Sroczyński 11:35 15 min
Ciasnota przedziałów powięziowych w sporcie Urszula Zdanowicz 11:50 15 min
Bolesna pachwina diagnostyka i różnicowanie Robert Śmigielski 12:05 10 min
Leczenie operacyjne złamań zmęczeniowych (wykład Smith&Nephew) Paweł Ślęczka 12:15 15 min
Dystalne uszkodzenia mięśnia dwugłowego ramienia Grzegorz Adamczyk 12:30 10 min
Uszkodzenia mięśnia czworogłowego Łukasz Luboiński 12:40 10 min
Uszkodzenia mięśnia piersiowego większego Maciej Kiciński 12:50 10 min
Proksymalne uszkodzenie mięśni kulszowo-goleniowych (wykład Smith&Nephew) Juliusz Dec 13:00 15 min
Dyskusja 13:10 20 min
Lunch 13:30 60 min
Sesja 3
Tematyka sesji: Urazy w sporcie dziecięcym. //  Urszula Zdanowicz/ Jacek Mańka
Mięsień wielodzielny w bólach krzyża Mariusz Głowacki 14:30 15 min
Jałowe martwice kości-prawda czy stereotyp? Beata Ciszkowska-Łysoń 14:45 15 min
Stretching u dzieci Agata Miros 15:00 15 min
Uszkodzenia więzadeł u dzieci. Czekać, naprawiać, czy rekonstruować? Urszula Zdanowicz 15:15 15 min
Stopy płasko-koślawe. Czy gimnastyka korekcyjna ma sens? Edyta Łukasik 15:30 15 min
Kostki dodatkowe? Beata Ciszkowska-Łysoń 15:45 15 min
Dyskusja 16:20 20 min
Przerwa kawowa 16:50 30 min
Sesja 4
Tematyka sesji: Sport po zakończeniu kariery. // Prowadzący: Przemysław Iwańczyk
Aktywność sportowa po zakończeniu kariery zawodowej Otylia Jędrzejczak 16:50 20 min
Nagłe przerwanie regularnego uprawiania sportu. Czy to bezpieczne? 17:10 15 min
Przygotowanie sportowca do zakończenia kariery Marek Graczyk 17:25 15 min
Fizjologia końca kariery Tomasz Mikulski 17:40 15 min
17:55 15 min
Dyskusja 18:10 25 min
Konferencja Sportowiec Amator 2020 – DZIEŃ 2 – SPORT
Tematyka Prowadzący Godzina rozpoczęcia Czas trwania
Otwarcie sympozjum 09:00
Sesja 1
Tematyka sesji: Od zera do bohatera – Jak bezpiecznie rozpocząć uprawianie sportu w wieku dziecięcym? //
Dziecko otyłe. Przyczyny i konsekwencje Dariusz Gruszfeld 9:00 20 min
Wysiłek fizyczny w zanieczyszczonym środowisku źródło zdrowia czy choroby Piotr Dąbrowiecki 9:20 15min
Trening ogólnorozwojowy u dzieci. Co robić by uniknąć zbyt wczesnej specjalizacji? Bartłomiej Krynicki 9:35 15 min
Suplementacja młodego sportowca Urszula Somow 9:50 15 min
Przeciążenia u dzieci Mikołaj Wróbel 10:05 15 min
Identyfikacja i rozwój talentu dziecka w sporcie w oparciu o model skandynawski Grzegorz Adamczyk 10:20 15 min
Dyskusja 10:35 20 min
Przerwa kawowa 10:55 30 min
Sesja 2
Tematyka sesji: Fakty i mity. // Andrzej Mioduszewski
Modelowanie 3D w planowaniu operacji ortopedycznych Jakub Piękoś 11:25 15 min
Marihuana lecznicza a zdolność do regeneracji w sporcie Paweł Dryżałowski 11:40 15 min
Sport watch- gadżet czy źródło istotnej informacji. Jak czytać dane z zegarka? Ryszard Szul 11:55 15 min
Sen –  podstawa regeneracji Piotr Wierzbiński 12:10 15 min
Suche igłowanie fakty i mity. Mini battle Jacek Klimek/Katarzyna Rzymanek 12:25 15 min
Najlepsze dni startowe a cykl menstruacyjny Piotr Marianowski 12:40 15 min
Dyskusja 12:55 20 min
Lunch 13:15 60 min
Sesja 3
Tematyka sesji: Metabolizm. //Mikołaj Wróbel
Jak poprawić swoje wyniki po 40. roku życia – zmiany metaboliczne w średnim wieku Ewa Kempisty – Jeznach 14:15 20 min
Inne niż mechaniczne przyczyny przeciążeń narządu ruchu Edyta Biernat- Kałuża 14:35 15 min
Aktywność fizyczna w chorobie nowotworowej Agnieszka Jagiełlo-Gruszfeld 14:50 15 min
Diety w sporcie wytrzymałościowym? Czy wegetarianizm nie przeszkadza w wynikach? Basia Cieślak – Gałązka 15:05 15 min
Trening wysokościowy Tomasz Mikulski 15:20 15 min
15:35
Znaczenie podstawowych badań laboratoryjnych w monitoringu wydolności fizycznej – sponsor 15:50 15 min
Dyskusja 15:50 20 min
Zakończenie sympozjum 16:10

SPONSORZY:


PARTNERZY: